Du er her

Språk

Pusteteknikker

Et dypt innpust som gir nok luft inn kan understøttes av ulike teknikker. Disse teknikkene beskrives under. 

Luftpakking

Pakking av luft vil si å aktivt å puste inn flere ganger uten å puste ut mellom hver gang, helt til lungene er fulle av luft. Én variant er å bruke en maske med énveilsventil som bare gjør det mulig å puste inn (ikke ut). Teknikken egner seg best for de som har ganske god kraft i pustemusklene.

Froskepust

Froskepust vil si å pakke luft i lungene ved hjelp av muskler i svelget. Det kan være en smart teknikk fordi den ikke krever hjelpemidler. Se film som viser hvordan Jørgen gjør froskepust.

Froskepust – tekstversjon

Froskepust brukes for å stable luft i lungene. Teknikken kan brukes for å puste, eller for å få nok luft i lungene til å snakke. Dette gjøres ved å puste inn flere ganger etter hverandre, uten å puste ut imellom. Slurpene foregår ved at luft tas inn igjennom munnen, som så lukkes. Ganen hindrer den ifra å forsvinne ut igjennom nesen. Ved å føre tungen oppover og bakover, presses luften forbi stemmebåndene, og inn i luftstrupen. Stemmebåndene fungerer som en ventil, som hindrer luften i å komme opp igjen. Dette gjentas seks til ni ganger, før luften slippes ut igjen.

Froskepust kan for eksempel brukes til å få nok luft til å snakke. Froskepust kan også brukes for å få nok luft til å hoste.

Du kan også lære mer om denne teknikken her (til Youtube).

Dype innpust med hostemaskin

Hostemaskinen brukes for å fylle lungene helt opp med luft. Luften trekkes ikke ut igjen som ved vanlig bruk av hostemaskin. Se film som viser hvordan Jørgen bruker dette.

Luftstabiling (airstacking) ved hjelp av bag

Ved hjelp av en ventilasjonsbag leveres flere porsjoner luft som stables oppå hverandre uten at det pustes ut mellom hver gang. Du kan bruke bagen selv eller få hjelp av en hjelper. Se film som viser hvordan Martin stabler luft ved hjelp av bag.

Luftstabiling (airstacking) ved hjelp av respirator

Samme teknikk som ved bruk av bag, men her brukes pustemaskinen til å stable flere porsjoner luft på innpust uten at det pustes ut mellom hver gang. Dette krever innstillinger på pustemaskinen som tillater å stable luft. Se hvordan Jørgen gjør det med sin pustemaskin på film.

Hvis du klarer å puste dypere og får mer luft ved hjelp av én av teknikkene over vil du kjenne at du også har mer å hoste med.