Du er her

Språk

Hostestøtte

Vet du hvordan du kan få nok fart på luften i utpusten for å flytte på sekret? Det første du trenger er mye luft i lungene (se avsnittet om pusteteknikker). Mange trenger annen hostestøtte i tillegg. Flere teknikker kan være aktuelle. Her beskriver vi manuell og mekanisk hostestøtte.

Manuell hostestøtte

En hjelper gir trykk over brystkassen eller magen, eller en kombinasjon av begge, samtidig som du hoster. Bildene under viser noen forslag. Sammen med din hjelper kan du finne ut hva som virker for deg.

En hjelper trykker med hendene over brystkassen på pasienten som eksempel på manuell hostestøtte.En hjelper trykker med hendene over brystkassen på pasienten.

En hjelper trykker med hendene under brystkassen som eksempel på manuell hostestøtte.En hjelper trykker med hendene under brystkassen.

En hjelper trykker med hendene på hver side av brystkassen som eksempel på manuell hostestøtte.En hjelper trykker med hendene på hver side av brystkassen.

En hjelper trykker med én hånd under brystkassen og én hånd over som eksempel på manuell hostestøtte. En hjelper trykker med én hånd under brystkassen og én hånd over.

Bilder/Kilde: NKH v T. Andersen/B. Hov

Mekanisk hostestøtte

Gjøres ved hjelp av en hostemaskin. Teknikken kalles mekanisk insufflasjon - exsufflasjon (MI-E). Dette betyr at du via maskinen tilføres et dypt innpust ved hjelp av positivt trykk, etterfulgt av et dypt utpust som oppnås ved negativt trykk. Rask forandring fra positivt til negativt trykk etterligner og understøtter en høy luftstrøm som ved normal hoste. Behandlingen gis via maske, munnstykke eller trakeostomi.

Kilde: Philips Respironics. NB! Engelsk tale, ingen undertekster.

Se film under av hvordan Jørgen behandles med maske for hostestøtte.

Tekstversjon av filmen

En hostemaskin kan brukes for å støtte dype innpust, eller som hostestøtte. Ved hostestøtte beholdes masken på, og bistår kroppens hostemekanisme.