Du er her

Språk

Å bli selvstendig

På et tidspunkt i en typisk norsk familie, er det på tide at ungdommen i huset flytter ut. Det bør også gjelde ungdom med funksjonsnedsettelser. Jeg ser på det som nødvendig for å oppnå selvstendighet og selvtilfredsstillelse. I år 2000 flyttet jeg hjemmefra for å bo alene og for å komme nærmere et sted med flere muligheter og tilbud. Når jeg ser tilbake, var jeg lite selvstendig på det tidspunktet. Jeg visste lite eller ingenting om hva det innebar av ansvar å administrere sin egen hverdag uten hjelp fra foresatte som kunne veilede og tilrettelegge. Jeg hadde ikke kompetanse på hvordan jeg skulle styre mitt eget personell for å dekke hjelpebehovet jeg hadde, anskaffe nødvendige hjelpemidler, holde styr på økonomiske støtteordninger, skrive søknader eller styre min egen private økonomi. For en som syns det var skummelt å ringe til legesenteret å bestille time (han fikk heller moren sin til å gjøre det), var dette som å kjøre rullestol baklengs langs kanten av Prekestolen.

Man må ut av komfortsonen

Å utvikle seg innebærer at man ikke alltid kan være i en komfortsone. Det er kanskje det mest behagelige, men hvis man skal komme seg noen vei i livet, er man nødt til å befinne seg i ubehagelige situasjoner en gang i blant. Første gang man gjør ting som er vanskelig, vil man ofte helst være helt andre steder, men disse opplevelsene har gitt meg en stor dose selvtillit. Jeg har også kvittet meg med en del med frykten for å mislykkes.

Jeg er en person som trenger et godt spark i baken og bli satt i en posisjon der jeg er nødt til foreta meg noe, for å lære mest mulig av situasjonen eller hendelsen. Erfaringene jeg gjorde da jeg 'stod' på egne bein for første gang, er noe av det jeg har lært mest av i livet. Jeg tror at det er lett å undervurdere sin egen kapasitet, i hvert fall i situasjoner der usikkerheten rår.

Selvfølgelig har det ikke alltid vært plankekjøring. Jeg har rotet meg opp i situasjoner der man måtte fly rundt halve jordkloden for å finne eleganse og perfeksjon. Det fins ingen 'humpefri' vei til å oppnå det man ønsker her i livet. Man må bare sørge for at man er utstyrt med så gode støtdempere som mulig.